O Roshenovi
ROSHEN Confectionery Corporation je jedným z najväčších výrobcov cukroviniek na svete. Pod vlastnou značkou vyrába na Ukrajine viac ako 350 druhov kvalitných cukrárenských výrobkov. Jeho úspech je výsledkom profesionálneho pracovného personálu, použitia moderného vybavenia a vysoko kvalitných surovín. Majiteľom tejto spoločnosti je bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, aj názov spoločnosti je odvodený od jeho mena. Ročná produkcia výrobkov dosahuje 410 000 ton sladkostí. Spoločnosť má výrobné závody v ukrajinskom Kyjeve, Vinnyci, Kremenčuku a Jahotyne. Tiež aj v Maďarsku, Litve a ruskom Lipecku.
EXTEC v ukrajinskej čokoládovni
Práve vo výrobnom závode v meste Jahotyn nachádzajúce sa v Kyjevskej oblasti na Ukrajine, sme boli oslovený na výrobu rozvádzačov do prostredia s nebezpečenstvom výbuchu. Rozvádzače boli určené pre plniacu stanicu big bagov a vriec. „Tieto vrecia slúžia na organický odpad, ktorý vzniká z výrobného procesu, časť z neho sa mení na prach a tým vzniká prašné prostredie. Práve v týchto priestoroch sa vyskytuje prostredie, do ktorého bolo potrebné vyrobiť ex rozvádzače,“ hovorí Martin Vitek, projektový manažér EXTEC.
Výbušný cukor
Pri výrobe, spracovaní, skladovaní či preprave potravinárskych produktov ako sú múka, cukor, slad, kakao a pod. môže vznikať výbušná atmosféra. Ide o zmes vzduchu a prachu, ktorý je horľavý. Môže teda cukor vybuchnúť? Áno aj nie. Kryštálový cukor, rafinovaný cukor, hnedý cukor nepredstavujú také veľké nebezpečenstvo. Existuje však zákerný „piaty element“ a tým je práškový cukor. Najmenšie častice práškového cukru rozptýlené vo vzduchu, vytvárajú v určitej koncentrácii prostredie s nebezpečenstvom výbuchu. Predstavte si, že niekde v takej zaprášenej dielni zaiskrí chybné elektrické vedenie a nešťastie je na svete.
Hoci potravinárske produkty ako múka, cukor, kakao, sušené mlieko, škrob a pod. sú nevyhnutnými zložkami našej potravy, ich výroba prináša so sebou riziká pri ich spracovaní. Aby sa zabránilo vzniku takýchto udalostí, je potrebné prijímať účinné preventívne opatrenia. Každý projektant, výrobca a prevádzkovateľ týchto zariadení, môže svojím jednaním ovplyvniť úroveň bezpečnosti a mal by preto venovať náležitú pozornosť otázkam ochrany pred vznikom výbuchu aj požiarnej ochrany.
Zdroje:
(1) Konzultácia s projektovým manažérom EXTEC s.r.o.
(3) https://www.envirotech.sk/knouwhow/atex.htm
(5) http://www.sszp.eu/wp-content/uploads/b_Turekova_1.pdf